Työntekijöille annettu vapaus on johtamisen keino

Olohuoneesi seinällä riippuu taulu. Katsottuasi trendikästä sisustusohjelmaa televisiosta yllätät itsesi pohtimasta: ”Miltä taulu näyttäisi toisella puolella olohuonetta?” Ongelmaan on varsin kivutonta tarttua, koska taulun voi siirtää heti toiselle seinälle ja todeta asia omin silmin. Helppoa ja nopeaa.

Entäpä, jos tarvitsisitkin luvan taulun siirtämiseen anopiltasi? Niinpä, saattaisi jäädä taulu siirtämättä. Luvun kysyminen voi olla pieni vaiva, mutta asetelmaan liittyvä valtarakenne hiertää. Tai vaikka valtarakenne ei haittaisikaan (pelkkä teoreettinen skenaario), niin pienikin ylimääräinen vaihe tai este etenemisen tiellä voi pysäyttää tekemisen kokonaan.

Piikittelevän määritelmän mukaan byrokraatti on sellainen, joka voi sanoa ainostaan ”ei” tai ”pitää kysyä pomolta”. Mieti kuinka mahdottomaksi tilanne muuttuisi, jos Anopillakin pitäisi pyytää vielä lupa kaupungin rakennustarkastuksesta?

Leikin lasku sikseen. Asia on vakava ja se koskee monia organisaatioita. Aiheeseen liittyvä kysymys kuuluu:

Mitä kaikkea organisaatiossa jää tekemättä ja kokeilematta, kun työntekijät kokevat, että heillä ei ole mahdollisuutta tehdä päätöksiä ja edetä työssään itsenäisesti?

Kyllä meillä on täällä mahdollisuus kokeilla ja yrittää”, sanovat kaikki Suomen organisaatiot. Näin ei kuitenkaan usein käytännössä ole. Monet pienet esteet ja rakenteet estävät etenemästä työssä itsenäisesti, koska toiminta on rakennettu kontrollin ja johtajien ennalta hyväksymän suorittamisen varaan.

Aiemmin, kirjoitimme kuinka johtaminen on edellytysten luomista. Käytännön ilmentymä tästä on, että johtaminen on jatkuvan luvan antamista.

Tehokasta vallan käyttöä on antaa jatkuva ja automaattinen lupa tehdä kaikkea, mikä vie yritystä eteenpäin. Kun tähän yhdistyy luottamuksen ilmapiiri ja kokeiluja suosiva ympäristö, syntyy aina jotain uutta kuin itsestään.

Tiukka kontrolli tukahduttaa organisaation etenemisen sekä käytännössä, että työntekijöiden ajatuksissa. Kaiken takana on käsitys vallasta, vastuusta ja kontrollista – johtamisesta. Perään kuuluttamassamme tavassa se ei ensisijaisesti ole valtaa muihin, vaan valtaa muiden kautta.

Kyse ei ole siitä, että tehdään mitä sattuu ja lopetetaan johtaminen kokonaan.Työntekijöille annettu vapaus on johtamisen keino. Se vain edellyttää erilaisia ja parempia tapoja johtaa kokonaisuuksia ja varmistaa, että vapaudesta syntyy yhteistä päämäärää edistäviä tuloksia.

Lopputuloksena on, että seinälle ripustettava taulu on aina sellaisella paikalla, mikä on yrityksen toiminnan kannalta järkevintä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *