Tee huomenna jotain aivan muuta!

Muutosta voi luoda kokeilujen myötä. On usein helpompi toimia uudella tavalla ja saada uusia ajatuksia kokemusten kautta kuin suunnitella uudenlaista toimintaa paperilla.

Muistatko animaatiosarjan kahdesta hiirestä nimeltä Äly ja Väläys (eng. Pinky and the Brain)? Sarjan kantava idea oli näiden kahden hiiren loputon missio valloittaa maailma. Jokaisen jakson vakiovuoropuhelu kuului seuraavasti:

Väläys: Hmm, Äly, mitä haluat tehdä tänä iltana?
Äly: Samaa mitä teemme joka ilta – yritämme valloittaa maailman!

Yritys epäonnistui kerrasta toiseen, mutta se ei estänyt toimimasta samoin joka kerta. Kunnianhimoinen kahden pienen hiiren toiminta oli ihailtavaa, mutta samalla myös muistutus siitä, kuinka vanhojen tapojen muuttaminen on vaikeaa.

Kuinka moni meistä voi sanoa olevansa tässä suhteessa parempi kuin esimerkkimme kaksi hiirtä?

Suurin osa suomalaisista on suunnitellut aloittavansa terveelliset elämäntavat ja lisäävänsä liikuntaa, mutta käytännön toteutus puuttuu tai hiipuu alun jälkeen. Uusi suunnitelma ei sovi nykyiseen elämänrytmiin ja muutenkin se kuulostaa liian vaivalloiselta. Muutos vaikuttaa turhan suurelta nykyiseen verrattuna ja jää usein puolitiehen. Tai kokonaan aloittamatta.

Sama näkyy myös organisaatioissa. Asioita pitäisi tehdä uudella tavalla, mutta vanhaan tapaan on helppo jumittua. Homma voi jumiutua jo alkuunsa, koska kattavaa suunnitelmaa ei ole ehditty tekemään.

Anna kun arvaan. Maanantaiaamuna saapuessasi töihin toistat samat vanhat rituaalit. Käyt täyttämässä kahvikupin, jonka jälkeen jäät istumaan tutulle ja turvalliselle työpisteellesi lukemaan sähköposteja. Hoidat totutulla tavalla juoksevia asioita. Iltapäivällä on viikoittainen tilannepalaveri, jonka agenda on tuttu jo vuosien takaa. Oman osuutesi tilaisuudesta osaat hoitaa vanhan materiaalin pohjalta helposti ja nopeasti.

Ei ole kovin helppoa keksiä uutta, entisestä poikkeavaa tekemistä tai tapoja toimia. Olet osa systeemiä, joka on tottunut toistamaan samoja rutiineja. Se toimii kuten sen on ajateltu toimivan. Myös se on omien tapojensa vanki.

Hyvä uutinen kuitenkin on, että muutosta voi edesauttaa uusien kokeilujen ja ajatusten avulla. Suunnitelmat eivät ole turhia, mutta toiminta on usein parempi vaihtoehto kuin tarkka suunnittelu. On usein helpompi vain toimia uudella tavalla ja saada siitä uusia ajatuksia uusien kokemusten kautta.

Onko sinussa tarvittavaa rohkeutta? Entäpä jos heti huomenna teet jotain aivan jotain muuta ja haastat työkaveritkin mukaan? Kuin yllättäen huomaat, että mitään katastrofaalista ei tapahdukaan ja vanhat kaavat kohtaavat ansaitsemansa kyseenalaistuksen.

Aina et voi olla täsmälleen varma, mitä tapahtuu, mutta jos kokeilun hinta on riittävän pieni, pahin mitä voi sattua on, että opit jotain. Parhaimmillaan saat aikaan jotain todella oivaltavaa.

tee jotain muuta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *