Laatu on huono, lisätään valvontaa

Jatkuvan laadun parantamisen ja ylläpidon on tapahduttava työn sisällä ja työntekijöiden itsensä toimesta. Ongelmat eivät korjaannu sillä, että vaaditaan tarkempia raportteja tai peräänkuulutetaan parempaa prosessikuria.

Kaikki yritykset haluavat tuotteidensa ja palvelunsa olevan laadukkaita. Laatu on kilpailuetu ja heikko laatu voi syöstä yrityksen pikaista tahtia pois markkinoilta. Yritykset ja niiden tuotteet joko menestyvät tai epäonnistuvat riippuen laadusta.

Usein laadusta puhuttaessa puhuttaessa esiintyy termi laadunvalvonta. Sana herättelee mielikuvia tekemisestä ja valvonnasta erillisinä toimina. Ajatus johtaa juurensa liukuhihnatyöhön, jossa työntekijät toistavat tiettyä vaihetta kerta toisensa perään. Liukuhihnaa vastaavassa ajatusmallissa on tärkeää, että jokainen suorite on samanlainen. Näin ollen hyvä laatu on ennaltamääriteltyä toistamista ja puutteet poikkeamia sovitusta toimintatavasta.

Tämä ajattelutapa törmää ongelmiin asiantuntija- ja tietotyössä, jossa tehtävät ovat joka päivä hieman erilaisten ongelmien ratkaisemista asiantuntemusta ja luovuutta käyttäen. Työssä esiintyy vaihtelevuutta, johon voi vastata vain toimimalla tilanteen vaatimalla tavalla.

Toistettavaa ja valvottavaa prosessia ainutkertaisten ongelmien ratkaisuun ei sellaisenaan ole. Ulkoapäin tapahtuva ja ohjeidenmukaisuuteen keskittyvä laadunvarmistus toimii vain, jos tekeminen tapahtuu kerta toisensa jälkeen samalla tavalla. Näin ei kuitenkaan enää ole.

Asiantuntijatyössä laatu syntyy siitä, että asiantuntijalla on tila ja luottamus käyttää omia kykyjään parhaalla mahdollisella tavalla vastaamaan työssä esiintyvään variaatioon. Työn valvonta ja kehittäminen eivät ole pistemäisiä toimenpiteitä vaan jatkuva ja olennainen osa tekemistä. Tämän suorittavat tekijät itse.

Keino laadun parantamiseen ja ylläpitoon on huolehtia siitä, että työntekijöillä on riittävä osaaminen ja kokonaisvastuu sekä tila ja lupa käyttää asiantuntemustaan. “Valvonnan” osuus tulee mukaan itsestään, kun tekeminen on avointa, läpinäkyvää ja tapahtuu yhteistyössä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *