Johtaminen on edellytysten luomista

Hyvä johtaminen on tilanteesta riippuvaista. Yritysten menestyksen kannalta on välttämätöntä, että työntekijöistä saadaan paras mahdollinen potentiaali esiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä kuuluisaa selkänahasta repimistä.

Puolikkaalla sydämellä työskentelevistä ihmistä ei voi saada edes puolikasta tehoa irti. Jotta organisaation menestymisen mahdollisuuksia voidaan parantaa, on tiedettävä minkälaista johtamista tarvitaan.

Resurssit, tehtävät, aika ja raha. Tulosten saavuttaminen ihmisten kautta. Kaikki nämä yhdistetään johtamiseen. Myös paljon muita asioita on helppo liittää johtamisen alle. Johtaminen voidaan kohtalaisen helposti määritellä. Mutta minkälaista on hyvä johtaminen? Miten se määritellään?

Asiasta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Kyse on loppujen lopuksi siitä, minkälaisia ihmisiä uskot ja haluat organisaatiossasi olevan. Erilaiset näkemykset johtavat suoraan vastaavaan johtamiseen. Ajattelu, jossa työntekijät ovat laiskoja ja opportunisteja, johtaa automaattisesti tätä tukevaan johtamiseen – komentoon ja kontrolliin. Huono puoli on, että komento ja kontrolli kangistavat niin työntekijät kuin organisaationkin.

Kannattaa ajatella toisin. Jos organisaation oletuksena on, että työntekijät ovat vastuullisia aikuisia ihmisiä, joilla on vastuu omasta työstään, johtaa se toisenlaiseen näkemykseen johtamisesta. Tämä voidaan tiivistää seuraavaan kysymykseen:

Erinomaiset ihmiset tekevät loistavia asioita, kun heillä on mahdollisuus olla erinomaisia. Jos olet samaa mieltä, mitä johtajan tehtäviin tällöin kuuluu? -Woody Zuill

Johtaminen on edellytysten luomista. Työntekijöillä on oltava mahdollisuuksia tehdä asioita työtä parhaaksi katsomallaan tavalla tai kuten on yhdessä sovittu. Valta, vastuu ja autonomia tuottavat erilaisia tuloksia. Ei pelkästään liiketoiminnallisia tuloksia, vaan myös niitä edelleen tukevana työhyvinvointina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *